October 10, 2014

Avem un album. Cum procedăm ?

Până la urmă de ce să scoți un album? Dincolo de a-ți hrăni ego-ul, de a-l avea în palmares, de a-l bifa pentru a te confirma ca artist „serios”, s-ar zice că nu ajută la mare lucru. Lumea nu cumpără discuri, și nici în format electronic nu e nimeni dispus să plătească pentru muzica ta. Așa că nici nu te poți îmbogăți din el. Și atunci la ce bun tot efortul?

De ce ne-am apucat de album

Pentru că ăsta e modul unui artist de a se prezenta lumii. Realizarea unui album înseamnă timp în care să valorifici tot ce s-a sedimentat în tine, să selectezi, să tai fără milă balastul, să cauți forma cea mai potrivită și să lași o urmă pe cât posibil reprezentativă pentru tine ca artist.

De ce ne-am apucat abia acum de album

Pentru un artist la început de drum (haha), albumul este o investiție masivă. De bani, de timp, de energii creative, de dragoste, de curaj – cine oare a fost vreodată pe deplin mulțumit de munca lui ? E greu.

Ce am făcut până acum

Eu am început să cânt în public undeva prin vara lui 2010.  Acum 4 ani. Și am încercat, din prima „ieșire” să cânt, pe cât posibil, doar piese proprii. Doar cei care au scris vreodată un vers, un cântec, sau care au scos din adâncul sufletului lor ceva sub o formă sau alta știu cât de greu este să îți prezinți „copilul” lumii și cât de descoperit și vulnerabil ești făcând asta.

De atunci cânt peste tot unde se poate. Cluburi din Iași și din țară, festivaluri de muzică Folk, evenimente private, în parc pe bancă – știu că singura șansă de a nu rămâne cu aceste câteva cântece uitate sub pat este să le audă cât mai multă lume. După cam un an am început colaborarea cu Alexandra Andrei. Iar de cam jumătate de an cântăm alături de trupa SPAM (Andreea Andrei, Alexandru Cismaru, Ciprian Diaconu, Tudor Olaru).

Ce ne zice lumea

De la voi, ăștia câteva sute, o mie-două de oameni care ne ascultați și acum, când nu ne difuzează mai nimeni, am primit mai mult decât speram. Am primit atât de multă căldură de la voi în anii ăștia încât efectiv nu am putut să nu mergem mai departe. Artiștii pe care îi admirăm ne-au transmis – fără excepție – semnale, la rândul lor, nesperat de pozitive. Am întâlnit și o mână (ar trebui să zic mai degrabă o inimă) de oameni care ne-au promovat și cărora le mulțumim. La TVR Iași am fost mereu, ca acasă. Ducu Bertzi ne-a chemat la Omul cu chitara, Iulian Comănescu la Țara Minunilor. Sorin Andrei ne promovează online intens. Mihai Cosmin Popescu ne difuzează adesea la Omul cu Chitara (chiar înainte de a avea la dispoziție variantele de studio ale pieselor), iar la Psihologul Muzical Andrei Partoș deja ne pregătim de a doua apariție. Marius Matache, un artist și, în general, un om bun ca pâinea caldă ne promovează cu o generozitate impresionantă de ani de zile.

În general feedbackul pe care îl primim e paradoxal – încurajator și dezolant în același timp. Produsul pare a fi foarte bun, dar nu o să ne difuzeze niciodată radiourile (mari). Tot ce se poate. Promit să vă povestesc în detaliu aici ce răspunsuri o să primim de la radiouri

Când apare

Mult nu mai e. Dacă mai dați pe aici, o să aflați. Între timp, o să vă povestesc cum am construit proiectul „Drumul”. Dacă aveți întrebări, e mai jos o secțiune de comentarii.

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *